PHILIPPE VAN WOLPUTTE
HOME
WORKS
BIOGRAPHY
ABOUT
CONTACT

Aspecten van het leven binnen een stedelijke omgeving - Brankica Perisic

Kunstenaars reageren op hetgeen hen omringt in het leven, in dit geval is er sprake van reacties op verlaten gebouwen in een urbane omgeving.

Philippe Van Wolputte neemt de rol aan van archeoloog, die door het accentueren van zichtbare, maar aanvankelijk onopvallende details, zoals afgebroken facades, meer ingewikkelde aspecten probeert aan te halen, verleden-heden-toekomst.

De primaire beweegreden van de kunstenaar is het uiterlijk aspect van verval en zijn verhoudingen tot de omgeving. Hij geeft een tegenreactie op ongeïnteresseerde voorbijgangers, onverschillige eigenaars en stadsbestuur. Hij houdt zich bezig met het onderzoek van het onbekende. Als speleoloog betreedt hij het pand,
op zoek naar de afkomst, ouderdom en reden van bestaan. Of als archeoloog zoekt en onderzoekt hij de sporen van de mens.

Binnen deze urbane omgeving onderzoekt hij verschillende betekenissen: urbaan, sociaal, individueel, algemeen. Van hetgeen hij ontdekt geeft hij niet direct een verklaring, maar iedere kleine ontdekking is een onderdeel van de mozaïk van de levenskennis die de mens heeft opgebouwd, verlaten en gedemolleerd.
De kunstenaar die geen antwoorden biedt, maar vragen stelt kan symbool staan voor het menselijke geweten. Hij trekt onze aandacht naar de menselijke behoefte om te bouwen en af te breken. Dit door middel van fotodocumentatie en het in kaart brengen van toevallige bevindingen.

We worden aangespoord om zelf mee te doen in ons dagelijks leven, in de onderlinge communicatie of om zelf onderzoek te verrichten naar iets beters en humaner. Alleszins bekijken, in zich opnemen en reageren op hetgeen ons omringt, zoals de kunstenaar het zelf deed en hiermee verschillende vragen stelt.

Brankica Perisic