PHILIPPE VAN WOLPUTTE
HOME
WORKS
BIOGRAPHY
ABOUT
CONTACT

 

Philippe Van Wolputte: de kunst van de verwoesting

De jonge, Antwerpse kunstenaar Philippe Van Wolputte heeft iets met asbest. Bij Elaine Levy stelt de kunstenaar een ensemble werken voor rond het in onbruik geraakte materiaal.

In 2010 inhaleerde hij het gevaarlijke goedje bij wijze van performance op de kunstbeurs Liste in Basel.  En voor andere installaties groef hij niet alleen tunnels, hij gebruikte ook bergen afval waar vaak asbest in zat. Van Wolputte is in een stad als Brussel als een vis in het water. Denk maar aan de asbestsaga rond het Berlaymontgebouw.

Op internet vond hij verpakkingen van doosjes uit de jaren '50. En die zijn hallucinant, aangezien de levensbedreigende werking van asbest toen nog niet bekend was. De verpakkingen prijzen het gevaarlijke goedje op vrolijke wijze aan. Een van de posters legt uit hoe je het chemisch product over je kerstboom kan strooien om een gezellig sneeuwtapijt op te roepen.

Van Wolputte geeft die verpakkingen op posterformaat weer. Dat doet hij in zwart wit, gedrukt op een doorschijnende folie. In de andere werken onderzoekt hij, aan de hand van verschillende media, diverse stappen in het afbraakproces van asbest. Zo toont hij een drieluik van opengebroken gyproc platen, waarbij in het verleden vaak asbest vrijkwam.
Een zwart-wit foto legt de kunstenaar vast te midden van een puinhoop tijdens een eerdere performance. Op een andere foto is een close-up te zien van zijn handen tijdens een gelijkaardige actie. De zwart-wit copy werd meermaals geplooid, waardoor er vouwen en strepen zijn in de afbeelding. Daardoor wordt de idee van verwoesting ook vormelijk vertaald.

De kunstenaar beschrijf zijn werk dan ook toepasselijk als ‘minimal trash’. In het midden van de galerie ligt tenslotte een hoop asbestbrokken die bedekt zijn met een plastiek zeil en met plakband zijn afgekleefd. Van Wolputte gaat duidelijk voor een economie van middelen. De hele tentoonstelling is opzettelijk beperkt tot zwart, grijs en wit. De kunstenaar werkt niet alleen met origineel materiaal, hij hanteert het ook op consequente wijze. 

zondag 18 november 2012, 10u00
Sam Steverlynck